vihdoin se anto jes ja jes en saanut monen päivän se oli harmi
ja tosi tosi harmi se olikin hyvä että kirjottamista rittä tässä eka yks
hommeli
PIENI TOIMITTAJAKOULU
Toimittaja on supersiisti ammatti. Työssä saa mahdollisuuden tavata kiinnostavia ihmisiä ja ottaa selvää asioista, joista muut eivät tiedä. Tässä tulee hyödyllisiä vinkkejä kaikille toimittajiksi aikoville.
Teksti: Maria Lindman, toimittaja
Jos haluaa työskennellä lehden toimittajana, täytyy pitää kirjoittamisesta, mutta kaikkein tärkeintä on kuitenkin utelias luonteenlaatu. Toimittajan työ on ottaa selvää asioista, joista useimmat eivät tiedä, ja selittää asiat sitten sujuvasti. Artikkelin kirjoittamista varten pitää tutkia aihetta ja opiskella kaikkea siihen liittyvää, ja haastattelua varten tiedot selvitetään keskustelemalla ihmisten kanssa.HAASTATTELUISTA
Useimmat lehtiartikkelit perustuvat yhden tai useamman ihmisen haastatteluihin. Joskus työn alla oleva artikkeli käsittelee tiettyä henkilöä, kuten esimerkiksi Robert Pattinsonia, ja silloin pitää haastatella juuri häntä.
Artikkeli voi myös käsitellä jotakin tiettyä aihetta. Silloin kannattaa haastatella kyseisen alan asiantuntijoita. Tehtävänä voi esimerkiksi olla hevosaiheinen teksti, jolloin hevoskasvattajat tai ratsastuksenopettajat ovat oikeita henkilöitä vastaamaan toimittajan kysymyksiin.
Kysymykset kannattaa muotoilla niin sanotuiksi avoimiksi kysymyksiksi. Se tarkoittaa, että vastaus ei ole pelkästään ”kyllä” tai ”ei”, vaan monisanaisempi. On parempi kysyä ”Mitä mieltä olet Twilight-elokuvista?” kuin ”Pidätkö Twilight-elokuvista?”
Tekstin kirjoittaminen
Haastattelun jälkeen koittaa itse tekstin kirjoitus. Artikkeli voi olla yhtenäinen teksti, jota katkovat yksittäiset sitaatit haastateltavalta, tai sitten se voi olla kysymys-vastaus -tyyppinen kirjoitus. Ensimmäinen vaihtoehto on parempi silloin, kun kirjoitetaan pitkiä reportaaseja, joissa tapahtumia ja olosuhteita kuvaillaan yksityiskohtaisesti. Jälkimmäinen vaihtoehto taas toimii hyvin lukijoiden mielenkiinnon herättämisessä, sillä tekstin luku voi alkaa mistä tahansa mielenkiintoisen näköisestä kohdasta, yleissilmäyksen perusteella.
Yhtenäinen teksti tarkoittaa itse tekstiä, ja sitaatit taas haastateltavan suoria, muistiinkirjoitettuja sanomisia. Sitaatin kirjoittamisessa on oltava tarkkana, jotta kirjoittaa täsmälleen samoilla sanoilla, kuin mitä haastateltava käytti – sitaattia ei saa muunnella paremman kuuloiseksi. Suorat lainaukset merkitään yleensä alkavaksi ajatusviivalla (ota mallia Artikkelit-kappaleen vinkki-osiosta) tai lainausmerkeillä.
Systerin sivuilla on sekä kysymys-vastaus -haastatteluja että sitaatein maustettuja artikkeleja. Esimerkiksi numerossa 10/2010 on Sisko tahtoisin jäädä -elokuvassa näyttelevästä Ada Kukkosesta tehty kysymys-vastaus -haastattelu. Samassa lehdessä on myös Taylor Lautnerista kertova pitkä artikkeli, jossa on sitaatteja suoraan komistuksen itsensä suusta.
Erilaisia haastattelutapoja
Jos haastateltavan henkilön tapaaminen ei onnistu, haastattelun voi tehdä myös puhelimessa tai sähköpostitse. Sähköposti ei tosin ole kovin suositeltava väline, koska epäselvyyksien ratkominen on silloin hitaampaa kuin keskustellessa. Lisäksi monet miettivät kirjoitettuja sanojaan (liiankin) kauan, jolloin herkullisten sitaattien saanti vaikeutuu huomattavasti.
Vinkkejä!Ennen haastattelun tekoa on tärkeää, että perehdyt aiheeseen tai haastateltavaan henkilöön huolellisesti ja mietit hyviä kysymyksiä.
Mukana kannattaa pitää seuraavia apuvälineitä:
Lehtiö
Kynä
Nauhuri (osa kännyköistä ja MP3-soittimista toimii myös nauhureina).ARTIKKELIT
Uutisartikkeli käsittelee jotakin ajankohtaista, juuri tapahtunutta asiaa. Sanomalehtien artikkelit kirjoitetaan lähes aina preesensissä (eli nykyhetken aikamuodossa), jotta lukija tuntisi itsensä osalliseksi tapahtumista. Hyvä toimittaja ei kirjoita ”Tapasin Justin Bieberin kylmänä, marraskuisena iltapäivänä. Hän paleli.” vaan ”Tapaan Justin Bieberin kylmänä, marraskuisena iltapäivänä. Hän palelee.” Toimittajan kuuluu kirjoittaa objektiivisia artikkeleja eli sellaisia, jotka eivät ole minkään asian puolella vaan kertovat tosiasiat siitä, mitä on tapahtunut.
Lähteet
Aivan kuten muutkin artikkelit, myös uutisartikkelit perustuvat lähteiden antamaan tietoon. Näitä lähteitä voivat olla esimerkiksi hakuteokset, raportit tai haastateltavat asiantuntijat. Lähteiden laatuun kannattaa kiinnittää huomiota. Nettitietosanakirja Wikipedia on esimerkki huonosta lähteestä, koska kuka tahansa voi muokata sivuja miten tahansa, kun taas esimerkiksi Suomalainen tietosanakirja sekä Tietojätti ovat asiantuntijoiden kirjoittamia ja tarkistamia.
Uutisartikkeleissa kerrotaan yleensä tärkein asia ensimmäiseksi. Uutisartikkelin odotetaan vastaavan seuraaviin kysymyksiin:
- Mitä on tapahtunut?
- Kuka/ketkä ovat asianosaisia?
- Missä se tapahtui?
- Miten se tapahtui?
- Miksi se tapahtui?
Vinkkejä! Kirjoita haastateltavan kertomat faktat tapahtuneesta itse leipätekstiin, ja varaa tunteelliset kommentit sitaateiksi – näin lukemisesta tulee hauskempaa. Malliksi:
– FC Teräsnallet otti kolmannen voittonsa putkeen Maija Matikaisen tehtyä voittomaalin aivan viime minuuteilla. – Olen niin onnellinen! En voi uskoa, että tein maalin, vaikka olin unohtanut onnenkaluni Atso Ahman kotiin, hihkuu Maija. NOVELLI
Hyvä novelli on jännittävä ja imaisee lukijansa mukanaan niin, ettei lukemista malta lopettaa. Muista kuvailla, miltä tarinan hahmojen ympärillä näyttää, jotta lukija voi kuvitella tapahtumamiljöön mielessään. Älä keskity pelkkien tapahtumien kertomiseen, vaan kuvaile henkilöiden ajatuksia ja tunteita. Se tekee tarinasta mielenkiintoisemman ja saa lukijan samaistumaan hahmoihin paremmin.
Hyvä neuvo on suunnitella tarinan lopetus jo etukäteen, jotta juoni ei hajoaisi ennen aikojaan. Tarinassa on hyvä olla jokin punainen lanka, joka estää rönsyilyn ja pitää juonen koossa. Yritä pitää kertomus yksinkertaisena: älä käytä liian monia päähenkilöitä, ettei tarinasta tule sekava. Muista, että novellit ovat yleensä melko lyhyitä.
Jäsentely
Novellia kirjoittaessa kannattaa kiinnittää huomiota sen jäsentelyyn, eli novellin rakenteeseen. Merkitse muistiin tarinan kannalta keskeisiä tapahtumia, novellin alusta loppuun asti, pitääksesi huolta juonen etenemisestä – näin kirjoittamisesta tulee helpompaa. Esimerkiksi:
- Uhkaava mies seuraa Katia.
- Kati onnistuu juoksemaan pakoon, mutta pudottaa takkinsa.
- Hän saa outoja puheluita tuntemattomasta numerosta.
- Kati kertoo asiasta ystävälleen Hannalle. He alkavat tutkia asiaa.
- Mystinen mies alkaa putkahdella esiin kaikkialla: koulun ulkopuolella, Katin ikkunan edessä ja jalkapallokentän laidalla.
Jatka muistiinpanojen tekemistä, kunnes koko juonikuvio on valmis. Sitten ei muuta kuin kirjoittamaan!
Vinkkejä!Tarinan aloitus kannattaa miettiä erityisen tarkasti: sen tulee olla tarpeeksi jännittävä, jotta lukija liimautuu tekstin ääreen eikä lopeta lukemista. Toimiva keino on aloittaa novelli juonen keskeltä lukijan huomion kiinnittämiseksi (ammattikielen termi ”in medias res”), kuten:
Katin sydän jyskytti rinnassa. Hän nojasi tiiliseinää vasten ja pyyhki hikoilevia kämmeniään housunlahkeisiin. Lopulta hän keräsi rohkeutensa ja kurkisti varovasti nurkan takaa. Kirvestä pitelevä mies oli edelleen siellä.
SUPPEA SANASTO
Otsikko: Tekstin aivan ylimmäinen osa. Tärkeintä on, että otsikko houkuttelee lukemaan (mutta sen pitää toki vastata tekstin sisältöä).
Ingressi: Artikkelin ensimmäinen osa, usein kursiivilla kirjoitettu, jonka tulee olla kiinnostava sekä antaa vihjeitä muun tekstin sisällöstä.
Väliotsikko: Nämä ovat pieniä otsikoita, jotka katkovat itse tekstiä. Niiden kuuluu olla lyhyitä ja antaa tietoa alkavan kappaleen tärkeimmästä sisällöstä.
Leipäteksti: Itse teksti.
EKSTRAVINKKEJÄ!
Paremmaksi kirjoittajaksi oppimaan haluavan kannattaa lainata kirjastosta kirjoittajan oppaita tai etsiä tietoa netistä. Tässä muutamia hyviä kirja- ja linkkivinkkejä:
- Lauri Kotilainen: Hyvä lehtijuttu – kirjoittajan opas
- Johanna Karhumäki & Sari Toivakka: Sininen kynä. Luovan kirjoittamisen opas
- Stephen King: Kirjoittamisesta – muistelmia leipätyöstä
- http://www.kirjoittaminen.opassivut.net/
- http://www.scriptio.fi/palvelut/maksuttomat_palvelut/abc-tietosivut/nettikirjoittamisen_abc/
Paras vinkki on kuitenkin harjoitella, harjoitella ja harjoitella vielä lisää!
tässä tää eka lukeka tarkasti tai tää voi olla hirve luke mis määrä hehe!
siksi kantti saada aika tän lukemiseen!.
sitte on muutakin tässe otsikko
teen lehden
hei lukijat teen lehden johon tule kaikkea hauska esim. haastatteluja viikon muoti ja viikon panda kuulusin panda ahkerin blogari ja sen semmoista ja muuta hauska
ei siis ole ennä mitä mut lukeka
kiitos! tässä kuva
ei saa kopsata tai kielän teidät ja ilmotan soso
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti